maanantai 25. marraskuuta 2013

Giacomo Puccini: Turandot


Kuten jo aiemmin mainitsin Turandot jäi Puccinin viimeiseksi oopperaksi. Puccinin sävellystyö jäi kesken hänen kuollessaan kurkkusyöpään belgialaisessa hoitolaitoksessa. Turandot sai kantaesityksensä Milanon La Scalassa vasta vuonna 1926, kaksi vuotta maestron kuoleman jälkeen. Teoksen sävellystyön viimeisteli maestron ohjeiden mukaan Puccinin oppilas Franco Alfano ja kantaesityksen johti Arturo Toscanini. Puccini itse ehti sävellystyössään Liùn kuolemaan asti ennen kuin matkusti Brysseliin. Tarinan mukaan junan lähtiessä Puccini olisi vielä viimeisiksi sanoikseen pyytänyt häntä saattanutta Toscaninia pitämään huolta rakkaasta prinsessastaan, kauniista Turandotista. Emme koskaan saa tietää miltä Puccini olisi halunnut Turandotin ja Calafin dueton kuulostavan, mutta hänen kerrotaan toivoneen, että loppukohtauksen rakkausduetto olisi yhtä kaunis kuin Tristanin ja Isolden. Turandotin sävelkielessä Puccinin tunnistettavaan tyyliin voikin kuulla yhdistyvän vaikutteita niin Wagnerilta, Debbussylta kuin Richard Straussilta ja Stravinskyltakin. Turandotin melodioissa on selvästi kuultavissa myös itämaisia kaikuja. Osan itämaisista melodioista Puccini on säveltänyt itse ja osa melodioista on mukaelmia kiinalaisista sävelmistä.

Turandot tapahtuu kolmessa näytöksessä. Oopperan tapahtumat sijoittuvat muinaiseen Pekingiin ja tarina kertoo kauniista ja verenhimoisesta prinsessa Turandotista ja prinssi Calafista, joka lopulta voittaa Turandotin rakkauden. Libretto pohjautuu Carlo Gozzin Turandotte -näytelmään vuodelta 1762. Libreton Puccinille kirjoittivat Guiseppe Adami ja Renato Simoni. Oopperan kuuluisin aaria on Calafin ”Nessun dorma”, mutta oopperassa kuullaan muitakin upeita aarioita ja vaikuttavia kuorokohtauksia.


HENKILÖT:
Turandot, prinsessa (sopraano)
Calaf, tuntematon prinssi, Turandotin kosija (tenori)
Liù, orjatar (sopraano)
Timur, vallasta syösty Tataarikuningas, Calafin isä (basso)
Ping, kiinalainen kansleri (baritoni)
Pang, marsalkka (tenori)
Pong, keisarillinen keittiöpäällikkö (tenori)
Keisari Altoum, Turandotin isä (tenori)
Mandariini (baritoni)

TAPAHTUMAT:
Mandariini julistaa Pekingin kansalle Persian prinssin epäonnistuneen prinsessa Turandotin kokeessa ja prinssin on kuoltava. Kosijan on vastattava oikein kolmeen kysymykseen tai kuoltava. Kansa odottaa teloitusta kauhuissaan ja kiihkeänä. Vanha mies kompastuu väkijoukossa ja häntä auttava nuori nainen huutaa apua. Tuntematon prinssi tulee apuun ja tunnistaa vanhan miehen olevan hänen isänsä, tataarien syrjäytetty kuningas Timur. Prinssi kysyy naiselta, miksi hän asettaa itsensä vaaraan auttamalla syrjäytettyä kuningasta. Nainen, orjatar Liù, vastaa, että koska kerran hän, prinssi Calaf, oli hymyillyt Liùlle. Teloittajan miehet saapuvat. Kansa ja miehet toteavat että kysymyksiä on kolme, mutta vain yksi kuolema, joka lyö kumistinta osallistuu kokeeseen ja on kuoleman oma. Kansa odottaa kärsimättömänä kuuta ja kaunista Turandotia. Kun kansa näkee kalpean Persian prinssin matkalla kohti kuolemaansa verenhimo kääntyy sääliksi. Turandot saapuu antamaan äänettömän teloituskäskynsä. Prinssi lumoutuu Turandotin kauneudesta ja päättää saada hänet omakseen. Keisarin ministerit Ping, Pang ja Pong ilmaantuvat varoittamaan ja estämään prinssiä. Hautausmaat ovat jo täynnä ja Turandot on vain nainen, naisten joukossa. Prinssi ei kuuntele, hän on rakastunut, hullaantunut Turandotiin. Liù anelee häntä luopumaan aikeestaan (”Signore, ascolta!”), mutta Calaf on tehnyt valintansa ja pyytää Liùta huolehtimaan isästään. Prinssi Calaf lyö kumistinta.

Ping, Pang ja Pong pohtivat tulisiko heidän valmistautua häihin vain hautajaisiin. He muistelevat rauhaisia vuosia ennen Turandotin syntymää ja rakkaita kotejaan. Sitten he muistelevat epäonnistuneita kosijoita ja irronneita päitä. He näkevät Kiinan kuolevan, koska Turandot ei suostu avioon, mutta toivovat hänen lopulta taipuvan rakkauden edessä. Trumpettien ääni kertoo seremonian alkavan. Kansa tervehtii keisari Altoumia. Calaf pyytää keisarilta lupaa osallistua kokeeseen. Keisari pyytää Calafia säästämään hänet Calafin kuoleman taakalta sielussaan. Turandot saapuu ja kertoo siveytensä ja julman vaatimuksensa olevan kosto esiäidin prinsessa Lo-U-Lingin kuolemasta (”In questa reggia”). Turandot varoittaa prinssiä; kysymyksiä on kolme, mutta vain yksi kuolema. Calaf vastaa, että kysymyksiä on kolme ja yksi elämä. Prinsessa esittää kaksi ensimmäistä arvoitusta, joihin Calaf vastaa oikein. Turandot komentaa vartijat hiljentämään väkijoukon ja laskeutuu prinssin luo. Hän esittää viimeisen arvoituksen polvilleen pudonneelle prinssille. Prinssi vastaa arvoitukseen oikein: ”Turandot”. Kansa riemuitsee, mutta kauhistunut Turandot ei halua täyttää lupaustaan. Prinssi, joka tahtoo Turandotin rakkauden tarjoaa vaihtoehtoa. Hän ratkaisi kolme arvoitusta, jos Turandot arvaa hänen nimensä aamuun mennessä, on prinssi kuoleman oma.

Turandot on määrännyt, ettei kukaan koko Pekingissä saa nukkua. Kaikki ovat kuoleman uhalla velvoitetut selvittämään prinssin nimeä. Calaf on varma siitä, että hänen salaisuutensa on turvassa ja siitä, että hän lopulta voittaa Turandotin rakkauden (”Nessun dorma”). Ping, Pang ja Pong yrittävät vedota prinssiin tarjoamalla hänelle naisia, rikkauksia ja kunniaa ja lopulta pyytävät prinssiä lähtemään. Jos prinssin nimi ei selviä, Turandot tapattaa koko kansan. Vartijat raahaavat paikalle Timurin ja Liùn ja uhkaavat kiduttaa heitä selvittääkseen prinssin nimen. Turandot saapuu. Hän käskee Timurin puhua, mutta pelastaakseen isäntänsä Liù sanoo, että vain hän tietää muukalaisen nimen. Liù kieltäytyy sanomasta prinssin nimeä edes kidutettuna. Hän sanoo mieluummin kuolevansa kuin kertoo prinssin nimen. Turandot ihmettelee mistä orjatar saa moisen voiman. Liù vastaa, että rakkaus antaa hänelle voimaa. Liù ei kestä enää kidutusta. Hän sanoo Turandotille, että vielä kerran hän on tunteva saman rakkauden kuin Liù (”Tu, che di gel sei cinta”). Liù ottaa vartijalta tikarin ja surmaa itsensä. Kaikki järkyttyvät Liùn kuolemasta. Calaf repii Turandotin hunnun ja suutelee häntä kiihkeästi. Lopulta Turandot ei enää voi vastustaa ja antautuu suudelmaan. Nöyryytetty Turandot pyytää prinssiä lähtemään paljastamma nimeään, mutta Calaf tarjoaa prinsessalle sekä nimensä että henkensä. Aamulla Turandot julistaa kansalle tietävänsä prinssin nimen. Prinssin nimi on Rakkaus. Calaf juoksee syleilemään prinsessaa ja kansa ylistää rakkautta ja aurinkoa.


<3 Mi piace

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti