sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Christmas på Lillan


Odotukseni Christmas på Lillanin suhteen olivat korkealla. Olen kuullut Emilia Nymanin laulavan aiemminkin ja tiesin odottaa korkeatasoista esitystä niin lauluteknisesti kuin tulkinnallisestikin. Myös Arttu Takalon maine erinomaisena muusikkona oli tuttu. Korkeista odotuksistani huolimatta esitys onnistui yllättämään minut positiivisesti.

Esitys alkoi perus hyvänä konserttina, mutta illan edetessä laulujen sovitukset muuttuivat yhä rohkeammiksi ja Nymanin upea ääni sekä illan orkesteri pääsivät todella oikeuksiinsa. Konsertin ohjelmisto koostui amerikkalaisten joululaulujen klassikoista painottaen 1930–1950 -lukujen musiikkia. Kappaleiden välissä Nyman kertoi lyhyesti faktoja sekä muutamia anekdootteja lauluihin liittyen. On vaikea nimetä yhtä tai kahta suosikkia illan ohjelmistosta. Mutta jotain esityksen ja sovitusten tasosta kertoo sekin, että kuluneimmatkin kauppakeskusten jouluhulinoiden taustamusiikkeina hermoja riipivät korvamadot syntyivät kuin uudestaan ja muuttuivat mielenkiintoisiksi Takalon ja Nymanin käsissä. Osa kiitoksesta kuuluu myös orkesterille, josta Takalon vibrafonin lisäksi sooloillaan esiin nousivat erityisesti saksofonisti Petri Puolitaival ja rumpali Jussi Lehtonen.

Nymanin kertoessa viimeisen laulun olevan käsillä yleisöstä vaadittiin jo lisää. Varsinainen ohjelma loppui herkkään Have Yourself A Merry Little Christmasiin, mutta lisäksi kultiin vielä kaksi encore-laulua. Siinä missä Sibeliuksen Giv mig ej glans ej guld ej prakt oli yksinkertaisuudessaan puhtaan kaunis, räjäytti Adamin O Holy Night potin lopullisesti soul-henkisellä sovituksellaan. Nymanin tulkinta on vertailukelpoinen suurten naislaulajien kuten Celinen Dionin ja Barbara Streisandin tulkintoihin. Lopussa yleisö osoitti suosiotaan silmät kyynelissä seisten ja huutaen.

Lauantai-illan esitys oli tällä erää viimeinen Christmas på Lillanin esitys. Olisi kuitenkin toivottavaa, että Christmas på Lillan ja Nymanin ja Takalon yhteistyö saisi jatkoa. Esityksen voimakkaampi markkinointi, myös suomenkieliselle yleisölle, täyttäisi varmasti salin useampanakin iltana.


<3 Mi piace

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti