sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Joulukalenteri 8. luukku


Tänään vietämme Jean Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää. Johan Christian Julius eli Jean Sibelius (8.12.1865–20.9.1957) on Suomen kansainvälisesti tunnetuin ja esitetyin säveltäjä. Hänet tunnetaan ennen kaikkea hänen seitsemästä sinfoniastaan, muita tunnettuja teoksia ovat muun muassa Karelia-sarja, Finlandia, Tuonelan joutsen, viulukonsertto d-mollissa ja Valse Triste.

Viisi joululaulua kulkee opusnumerolla 1. Laulut ovat syntyneet vuosina 1895–1913 eivätkä ne ole opuksessa kronologisessa järjestyksessä. Laulut ovat tyyliltään yksinkertaisia ja koruttomia. Ne ovat syntyneet aikana, jolloin säveltäjän kotona on ollut lapsia. Onkin mahdollista että laulut olisi sävelletty innokkaasti joulua odottavien lasten iloksi. Laulut ovat yhtä lukuun ottamatta sävelletyt Zacharias Topeliuksen ruotsinkielisiin runoihin ja suomennettu myöhemmin. Yksi lauluista on sävelletty Wilkku Joukahaisen suomenkieliseen runoon. Opuksen kaksi viimeistä laulua En etsi valtaa, loistoa ja On hanget korkeat, nietokset ovat nousset tunnetuiksi ja rakastetuiksi joululauluiksi.

(ikävä kyllä kaikkia lauluja en löytänyt YouTubesta... Harmillista, mutta onhan kolme viidestä jo jotain sekin) 

Jean Sibelius: op. 1 – Viisi joululaulua
Joulupukki kolkuttaa
Jo on joulu täällä


<3 Mi piace

2 kommenttia:

  1. Joulupukki kolkuttaa on tehty Topeliuksen ruotsinkieliseen runoon nimeltä Nu står jul vid snöig port. Tällä nimellä löytyy youtubesta esim. tämä esitys: http://www.youtube.com/watch?v=Bx4XSc6CXgU . Tuntematta sen tarkemmin Sibeliuksen sävllystä en uskalla sanoa onko kyseessä sama kappale.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista!
    Opuksen numerot 1 - 4 on tosiaankin alunperin sävelletty Topeliuksen ruotsinkielisiin runoihin. Linkittämäsi laulu on kaunis, mutta harmillista on, ettei se ole kyseinen Sibeliuksen sävellys.

    Tässä vielä laulut Topeliuksen sanojenmukaisin nimin:
    Joulupukki kolkuttaa/Nu står jul vid snöig port
    Jo on joulu täällä/Nu så kommer julen
    Jo joutuu ilta/Det mörknar ute
    En etsi valtaa, loistoa/Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt

    VastaaPoista