perjantai 6. joulukuuta 2013

Ilta Esko Salmisen kanssa


Keskiviikkoiltana ajauduin sattuman kautta ja hetken mielijohteesta Suomen Kansallisteatteriin katsomaan Iltaa Esko Salmisen kanssa suurella näyttämöllä. Ja sain todeta jälleen kerran, että sattuma on hyvä johdattaja. Ilta Esko Salmisen kanssa on juuri sitä, mitä nimi lupaa. Illan aikana teatterinjohtaja Mika Myllyaho haastattelee näyttelijä Esko Salmista, lisäksi lavalla nähdään Samuli Laiho, joka pitää huolen illan musiikista. Reilun tunnin mittaisen illan asetelma on kevyt. Haastattelu on avoin, Myllyaho kysyy kysymyksen tai pyytää kertomaan jostakin asiasta, näytelmästä tai aikakaudesta ja Salminen saa tarinoida vapaasti. Muuta ei edes tarvita.

Esko Salmisen kertojanlahja on uskomaton. Illan aikana katsomossa voi aistia teatteritalon historian painon ja lukuisat ihmiskohtalot. Salmisen tarinoiden myötä historia herää eloon. Hän kertoo elävästi kokemuksia ja anekdootteja suoraa Suomen teatterihistorian keskeltä, johon hän käytännöllisesti katsoen syntyi ja jonka osaksi hän on kasvanut. Tarinoiden lisäksi Salminen esittää runoja ja monologeja vakuuttavan uransa varrelta aina Aleksis Kivestä William Shakespeareen. Salmisen karisma täyttää koko suurennäyttämön ja yleisö kehrää mielihyvästä. Vaikka oma paikkani oli verrattain huono, kaukana näyttämöstä toisella parvella, välittyi Salmisen energia vahvana koko salin läpi. Salmisella on kyky ottaa koko katsomo haltuunsa.

Kotiin kulkiessani jäin vielä hymyilemään illan annille, hauskoille anekdooteille, erinomaisille monologeille ja kokeneen näyttelijän taidolle ottaa yleisönsä. Mieleen jäi kaikumaan sana ’intensiivisyys’, jonka Salminen nimeää onnen edellytykseksi. Intensiivisyys elämässä, intensiivisyys rakkaudessa, intensiivisyys työssä ja taiteessa… Se on hyvä ohjenuora meille kaikille.


<3 Mi piace

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti